V rámci projektu byl do další ze tříd pořízen otevřený policový systém s boxy, který nahradil stávající nevyhovující nábytek. Pokračujeme ve spolupráci s Charitní pečovatelskou službou Třebíč a se seniory v místních Pečovatelských domech, společně jsme tvořili, cvičili i zpívali. Děti i s rodiči se mohly vydovádět v Aquaparku Laguna, vstupné jim bylo z projektu hrazeno. Proběhla také adaptační odpoledne pro nově přijaté děti, které se tak mohly seznámit s novým prostředím a kamarády. V září proběhla „Zahradní slavnost“, na kterou děti společně připravily malé a hlavně zdravé pohoštění díky shromážděným receptům, procvičily si svoje znalosti o přírodě, zacvičily si s hudbou a ochutnaly připravené dobroty. Na všechny aktivity byly zakoupeny z dotací pomůcky i potřebný materiál.
Celkové náklady projektu: 100.000,- Kč, vlastní podíl žadatele (MŠ): 40.000,- Kč, příspěvek Kraje Vysočina: 60.000,- Kč
NĚCO MÁLO Z RECEPTŮ OD RODIČŮ:
OVESNÉ SUŠENKY od Nikol Bártíkové – 1 tř.
350 g hladké mouky
170 g ovesných vloček
300 g třtinového cukru (lze nahradit medem)
280 g másla, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody
Vše zpracujeme v těsto – můžeme rozdělit na několik dílů a vytvořit více variant sušenek. Z vytvořených těst uděláme válečky o průměru zhruba 5 cm a vložíme asi na 2 hod do lednice. Poté z válečků nakrájíme kolečka, rozložíme je na plech vyložený pečic, papírem a pečeme asi 15 min při 180°C.
Varianty sušenek:
Kokosové: Zákl. těsto + 70 g kokosu
Mandlové: Zákl. těsto + 70 g mletých mandlí + 3lžičky nadrobno sekaných mandlí
Skořicové s rozinkami: Zákl. těsto + 70 g rozinek + 2 lžičky skořice
Kakaové s brusinkami: Zákl, těsto + +70 g sušených brusinek + 3 lžíce kakaa
.........................................................................................................................................................................
DŽUS od p. Divišové – 6 tř.
3 celé dobře omyté pomeranče, 20 dkg mrkve
Uvařit v 1 l vody, rozmixovat, rozředit 5 l vody.
Přidat: 40 dkg cukru, 2 čaj. lžičky kyseliny citron., zahřát do rozpuštění, podávat vychlazené.
.........................................................................................................................................................................
ČOČKOVÁ POMAZÁNKA 3 tř.
200 g čočky, 80 g másla (Ramy)1
cibule, plnotučná hořčice, sůl, pažitka, bobkový list
Přebranou čočku propláchneme, namočíme a pak v nové vodě povaříme do měkka spolu s bobkovým listem. Ten pak vyjmeme a uvařenou čočku umeleme na masovém strojku. Máslo umícháme s pomletou čočkou, hořčicí, drobně pokrájenou cibulí a pažitkou, dochutíme solí.
.............................................................................................................................................................................
MRKVOVÉ KARBANÁTKY 4 TŘ
½ kg mrkve, 2 - 3 vejce, 2 – 3 syrové nastrouhané brambory
Sůl, čerstvá nebo zelená sušená nať, 2 jemně nakrájené cibule
3 lžíce hrubé sójové mouky a potřebné množství ovesných vloček
Vše smícháme, až vznikne hmota vhodná k formování karbanátků. Děláme je nízké a opékáme nebo smažíme. Jsou vhodné k pohance, jáhlům nebo luštěninám.